Postanowiłyśmy zaskoczyć Was tym wpisem na bloga 🙂 Będzie bardzo smaczny, bardzo kulinarny i bardzo zdrowy (albo po prostu zdrowy) 😀 No i chyba idealny na długi majowy weekend, choć na pewno jego zrobienie nie zajmie Wam dużo czasu.
Przepis jest bajecznie prosty. Nie wymaga pieczenia, gotowania, ani żmudnego przygotowania. Naprawdę wystarczy malakser, mikser, blender. Składniki – idziesz do większego sklepu i kupujesz wszystkie od ręki. Po prostu musisz zrobić ten deser.
Przepis
Spód:
2 łyżki kakao
½ szklanki migdałów
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki namoczonych we wrzątku daktyli
Wierzch:
1 szklanka masła orzechowego
3 dojrzałe banany (takie wiecie, dosyć brązowe 😉 )
¼ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
3 łyżki syropu klonowego
1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
Do przybrania:
garść orzechów ziemnych
rozpuszczona czekolada
Przygotuj spód: migdały, kakako i wiórki zmiksuj blenderem. Dodaj namoczone daktyle (bez wody), jeśli mieszanka jest za gęsta to dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim spód, dociskając łyżką. Wstaw do lodówki.
Przygotuj wierzch: do malaksera lub blendera włóż masło orzechowe, pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Tabliczkę czekolady posiekaj grubo, dodaj do masy. Całość rozsmaruj na przygotowanym spodzie, posyp orzeszkami ziemnymi (możesz je grubo posiekać) i włóż do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą.
No i już 🙂 Deser na majówkę gotowy i spokojnie możesz zjeść jeden kawałek, a nawet dwa, jeśli intensywnie się dzisiaj ruszałaś 🙂